Varför heter Hötorget Hötorget? Och vad i hela världen betyder Karduansmakargatan? I Stockholms gatunamn har man samlat namn på gator, gränder, torg och andra platser i staden och dessa namns historia. I bokens början finns bland annat ett avsnitt om namngivning av platser, med en "kategoriförteckning" där man kan läsa om gatunamnkategorier i Stockholm, till exempel att "de södra landskapen" är ett gatunamnstema på Södermalm och att temat "framstående läkare" finns i Stadshagen. Ett avsnitt handlar om vad man vet om namnet Stockholms bakgrund.
Själva uppslagsdelen är ordnad efter stadsdel. I varje avsnitt får man information om stadsdelsnamnet och därefter gatunamnen i stadsdelen. Oftast finns utförlig information om de gamla gatunamnen i innerstaden och mer kortfattad information om de modernare gatunamnen i förorterna. Längst bak i boken finns en förteckning över källor, litteratur och förkortningar och därefter ett gaturegister. 698 sidor.
Boken finns i flera olika upplagor.
Stockholms gatunamn / Nils-Gustaf Stahre m.fl.
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
Lundqvist, Gunnar, Fogelström, Per Anders (1917-1998), Ferenius, Jonas (1935-2001), Stahre, Nils-Gustaf (f. 1916)
Utgivningsår
-
Utgiven av
Kommittén för stockholmsforskning
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
ISBN 91-7031-042-4 ; ISBN 9789170313363
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Stockholms stadsbibliotek
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad