Panoramabild över Stockholm från Kastellholmen
Bildkonst
Konstnär: Okänd. Stadsmuseet i Stockholm

Utsikt över Stockholm från Kastellholmen. "Swiddetavlan" (efter Willem Swiddes kopparstick i Suecia antiqua)

Konstnär: Okänd
Material och teknik: Olja på duk
Mått i mm: 840x1540

I Stadsmuseets samling finns en oljemålning av en okänd konstnär som brukar kallas "Swiddetavlan" efter den nederländska kopparstickaren Willem Swidde. Målningen utgår nämligen från en av planscherna i Suecia antiqua et hodierna (Sveriges forntid och nutid), ett stort planschverk som Swidde arbetade med.

Målningen visar Stockholm från öster med från vänster i bild Östra Södermalm och Katarina kyrka på höjden. Därefter ser vi Södra stadshuset (nuvarande Stadsmuseet) och Ryssgården med sina handelsbodar på platsen framför stadshuset; det var en handelsplats där ryssar hade rätt att bedriva handel. Järngraven ligger strax till höger. Det var där järnet hanterades för att sedan lastas på skepp och exporteras.

Drottning Kristinas sluss förbinder Södermalm med Gamla stan och raden av hus på Skeppsbron. Vi ser Slottet och en bit av Nybroviken och Brunkebergsåsen som höjer sig över huskropparna. Vi ser palatset Makalös och Kungsträdgården som sträcker sig vertikalt från byggnadens långsida. I förgrunden ser vi skeppsbyggare på Kastellholmen.

Det går inte helt att lita på att bilden stämmer i alla detaljer. Slottet såg till exempel inte ut så när Willem Swidde gjorde gravyren. Det gamla slottet Tre kronor hade brunnit upp men det nya slottet hade ännu inte uppförts, utan där var en byggarbetsplats. Konstnären har helt enkelt målat dit huset efter ritningarna. 

Suecia antiqua et hodierna bygger på tecknaren, militären och arkitekten Erik Dahlberghs (1625-1703) handteckningar. Det visar Sveriges städer och byggnader i 353 kopparstick graverade av utländska, främst franska, mästare. Verket skulle skildra svensk stormaktstid. 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad