Parkleken i Spånga By
Foto
Fotograf: Petersens, Lennart af. Stadsmuseet i Stockholm

Parkleken i Spånga By

Spånga by nämns första gången i skriftliga källor 1409 men människor har bott här sedan järnåldern. Spånga kyrka är en av de äldsta i Stockholmstrakten, den började byggas på mitten av 1100-talet. Det finns tecken på att kristendomen etablerades i bygden redan tidigt på 1000-talet, alltså av vikingar. En runsten som daterats till 1000-talets början finns rest på kyrkogården och har på baksidan ett stort kors, vilken antas ha bysantinsk förebild. Det finns med andra ord tecken på att kristna människor bott i trakten mer än 150 år tidigare än stenkyrkan uppfördes. Det Bysantinska riket, även kallat det Östromerska riket, hade sin huvudstad i Konstantinopel, dagens Istanbul. 

Cirka 150 meter nordväst om Spånga kyrka ligger ett gravfält där man undersökt vissa delar. De tre gravar som undersöktes utgjordes av runda stensättningar som daterades till vikingatid. Det är sannolikt att gravfältet fungerat som ett gårdsgravfält till Spånga by eller dess föregångare. Delar av Spånga by finns fortfarande kvar väster om Spånga kyrka. Med hjälp av en karta från 1723 kan man se att läget för Spånga by förmodligen var detsamma under medeltiden som idag.

På 1540-talet bestod Spånga by av två gårdar. En av gårdarna ägdes av kyrkan, den andra av frälset vilket var en benämning på en gård som kunde ställa upp i kungens tjänst med en häst värd 40 mark samt rustning för en man och en häst.

Dagens Spånga by är en bevarad bruksmiljö bestående av trähus från cirka 1900. Här ligger numera en parklek!

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad