Ett kapitel som handlar om Hässelby villastads framväxt. I början av 1880-talet beslöt man i Stockholm att omorganisera renhållningsverket, bland annat att hitta en ny plats för avfall och sopor. Man bestämde sig för Lövsta och Riddersvik väster om Stockholm. En järnväg byggdes för att frakta soporna, och den första november 1889 gick det första tåget. Men i takt med att staden växte, växte mängden sopor, och antalet människor som arbetade med renhållningen. De bostäder som fanns räckte inte till. 1893 fick fyra arbetare arrendera varsin tomt av Hässelby gård, och de hus som de byggde åt sig betraktas som början till Hässelby Villastad. Här berättas om de första nybyggarna i Hässelby och om de gamla torpen och gårdarna som kom att ingå i Hässelby Villastad. Illustrerad med svartvita fotografier. 14 sidor.
Utdrag ur Spånga fornminnes- och hembygdsgille : årsskrift. - 1937. - S. 24-37
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
Brodd, J. Valfrid
Utgivningsår
1937
Utgiven av
Spånga fornminnes- och hembygdsgille
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
-
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.