Omslagsbild Böcker bibliotek bildning
Litteraturtips
Författare: Myrstener, Mats (f. 1954), Lundgren, Lena (f. 1946), Wallin, Kerstin E. (f. 1943). Stockholms stadsbibliotek

Böcker, bibliotek, bildning : Valfrid Palmgren Munch-Petersens liv och verk / Lena Lundgren, Mats Myrstener, Kerstin E. Wallin

Valfrid Palmgren, pedagog och bibliotekspionjär, var den första kvinnan som anställdes på Kungliga biblioteket! Den här biografin handlar om henne.

Valfrid Palmgren föddes 1877 i Stockholm. Pappan var den kände rektorn och grundaren av den pedagogiskt nyskapande Palmgrenska samskolan, Karl Edvard Palmgren. Han förespråkade bland annat att elever skulle få välja/välja bort vissa ämnen och betonade vikten av en fin inomhusmiljö. Pojkar och flickor skulle gå i samma klass och det skulle inte göras någon skillnad på grund av kön. Valfrid Palmgren gick själv i faderns skola och arbetade sedan där som lärarinna. Hon har själv berättat att detta påverkade henne mycket. I hela sitt liv kämpade hon för kvinnors rättigheter.

1896 började Valfrid studera språk vid Uppsala universitet. De kvinnliga studenterna var vid den här tiden få, men för familjen Palmgren var det en självklarhet att Valfrid skulle studera vidare. 1905 blev hon doktor i romanska språk, som den tredje kvinnan i Sverige.  

Valfrid Palmgren ville inte fortsätta att arbeta som lärarinna efter examen, utan sökte sig istället till biblioteksvärlden och Kungliga biblioteket. Det var där hon började fundera på bibliotekens roll och organisation. Hon skrev böcker och artiklar där hon argumenterade för folkbibliotek, kostnadsfria och öppna för alla. 1909 fick hon ett uppdrag av regeringen att utreda biblioteksfrågan. Den skulle komma att få en avgörande betydelse för de svenska folkbiblioteken.

Boken innehåller många fotografier, bland annat porträtt. Den avslutas med en omfattande käll- och litteraturförteckning samt ett personregister. 369 sidor.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad