Uppslag i dombok för Sollentuna häradsrätt 1799
Text
Författare: Sollentuna Häradsrätt. Stockholms stadsarkiv

Trumpetare Abrahamsson i konflikt med sin hustru

Trumpetaren Richard Abrahamsson, senare döpt till Karl Gustaf Abrahamsson, föddes i Boston, troligtvis 1764. Han kom till Sverige och rekryterades till Hertig Karls livregemente. I samtida handlingar benämns han som "morian" vilket var ett ord för svarta personer med afrikanskt ursprung (men även personer med till exempel indisk härkomst kunde benämnas som morianer).

År 1799 driver Abrahamsson Tranebergs krog med sin hustru Anna Maria Lustig. Makarna befinner sig då i en häftig konflikt som slutar med att Lustig stämmer Abrahamsson. I Sollentuna häradsrätts handlingar om fallet kan vi läsa hur hustrun anklagar Abrahamsson för att ha varit otrogen med pigan Margreta Westerberg som fött en dotter "som efter utseende och dess swarta hår syntes wara af Morians slägte." Westerberg menar dock att det är en annan morian som är far till barnet. Vidare förekommer anklagelser om hustrumisshandel. 

Abrahamsson å sin sida stämmer hustrun för förtal och menar att hon på grund av långt gången alkoholismen inte kan anförtros med något som helst ansvar. I det renskrivna protokollet kan du läsa vad deras vittnen säger, men en dom avkunnas inte vid detta rättegångstillfälle, utan målet skjuts upp.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad