Den här boken handlar om Stockholms hamnarbetare under olika tider, men främst den senare halvan av 1800-talet. Den berättar om arbetet i hamnarna, men också om hamnarbetarnas levnadsförhållanden. Här får vi till exempel veta vad en sumprunkare gjorde, hur och var hamnarbetarna bodde och vad de brukade äta. Boken innehåller en karta över Stockholms hamnområde på 1860- och 70-talen, där det bland annat går att se var olika varor hanterades. En lista med slangord visar vilka ord som lever kvar än idag. Vi kanske pratar hamnarbetarsnack utan att tänka på det!
Boken innehåller svartvita foton, teckningar och andra bilder samt en käll- och litteraturförteckning. 202 sidor.
Stockholms hamnarbetare före fackföreningsrörelsens genombrott : en etnologisk studie / Sigurd Erixon
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
Erixon, Sigurd (1888-1968)
Utgivningsår
1949
Utgiven av
Samfundet för svensk folklivsforskning
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
-
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Stockholms stadsbibliotek
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad