I föreningens stadgar från 1934 står det att verksamhetens syfte är att ge vård och husrum åt fattiga arbetssökande kvinnor. Kvinnorna kunde till exempel vara inflyttade från landet, nyligen utskrivna från sjukhus eller precis ha slutat en anställning.
Föreningens styrelse bestod av fem personer varav minst två skulle vara kvinnor. Förutom en plats att bo på fick de boende på hemmet också två mål mat om dagen för en låg kostnad.
Hemmet för arbetssökande kvinnor grundades under 1880-talet av pastor Henri Bach. Han sägs ha räddat en kvinna från drunkning och sedan fått idén till ett hem för fattiga och utsatta kvinnor. I arkivförteckningens historik nämns också en kvinna som hette Lina Nordwall som initiativtagare till föreningen.
Från 1899, när stadens asyler för husvilla tillkom, blev anrättningen ett hem för arbetssökande kvinnor. Själva föreningen Hemmet för arbetssökande kvinnor bildades 1927. Den första lokalen låg på i Riddargatan 9. År 1905 flyttade hemmet till Artillerigatan 11 och sedan 1933 till Kungsholmsgatan 8. Verksamheten pågick till 1973.