I en svensk sovstad är en samling kåserier om Årsta på 1950-talet. Författaren Waldemar Hammenhög bor där själv och berättar om platsen och dess invånare. Han verkar gilla ”sitt” Årsta, men samtidigt finns det en hel del som han stör sig på, till exempel alla busiga barn. Han tycker att förorterna ”kryllar” av barn medan Stockholms innerstad har blivit ett ”ålderdomshem”.
Om jag utom de inhemska sextiofyra småbarnen räknar med lekkamrater från andra hus, torde slutsumman röra sig om sjuttiofem till hundra ungar, och det förefaller komma sanningen närmast med tanke på den hop som nu finns samlad omkring, ovanför och nedanför mig. Och det här är en underbart skum, lagom lång trappa med härligt skallande eko. Ute skiner solen grant. I huset finns förvisso också något mörkt cykelstall att leka i, kanske även andra underbara gömslen och prång, dit solen inte når.
…
Som sagt, ute skiner vårsolen, och märkligt nog finns det gott om barn också på trottoarerna och körbanorna, mindre däremot på lekplatserna.
Boken är illustrerad med teckningar av Eva Clayton. 110 sidor.
Innehåll
De nya fideikomissarierna
Skuggorna
Äventyr
Litet bo jag sätta vill
Ungar
Väntans tider
Mamma!! Mamma!!
Sovstadens svalor
Jag gick mig ut en afton
Mannen som försvann
Sovstadsfröjder
Gott om tid
Hurra vad vi är bra!
I en svensk sovstad / Waldemar Hammenhög
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
Hammenhög, Waldemar (1902-1972)
Utgivningsår
1954
Utgiven av
Wahlström & Widstrand
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
-
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Stockholms stadsbibliotek
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad