På Föreningen Barnavärn kunde ensamstående mödrar få möjlighet att själva försörja sig och sitt barn, istället för att tvingas lämna bort barnet. På hemmet bodde mor och barn tillsammans och mammorna skötte sina barn själva när de inte var på sitt arbete, då tog personalen över.
Föreningen Barnavärn i Stockholm startade redan 1896. Från början var syftet att ta hand om fattiga pojkar som var ensamma efter skoldagens slut. Barnen fick hjälp med läxläsning och fick arbeta med olika typer av hantverk som slöjd, bokbindning, knyt- och flätarbeten.
1925 gjordes verksamheten om till ett inackorderingshem för ensamstående mödrar och deras barn. Den 30 juni 1968 togs mödrahemmet över av Stockholms stad som drev verksamheten till 1974.
Den första lokalen låg på Biblioteksgatan 23, sedan flyttade man till Vallhallavägen 97. Den 23 oktober 1910 invigdes de nya lokalerna på Ingmarsgatan 12.
Om du vill använda fotografiet som källa eller använda det i något annat sammanhang ska du ange all information om fotograf och år som finns tillgänglig. Du ska också alltid ange var originalfotografiet finns. Om du använder beskrivningen av fotografiet som källa ska du skriva ut url-länken i adressfältet och datumet då du hämtade informationen. Exempel: https://stockholmskallan.stockholm.se/post/4548 Hämtad 2023-06-12.
Fotograf
Hellström, Yngve (1922-2000)
Skapad
1925 - 1968
Utgiven av
-
Objekt-ID
Stockholms stadsarkiv
SE/SSA/0932/Föreningen Barnavärn K volym 1
Vill du beställa en högupplöst version av fotografiet, har du frågor eller vill du bidra med ytterligare information om det? Då ska du kontakta det museum, arkiv eller bibliotek som har fotografiet i sina samlingar. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.