Här hör du Ragnar Myrsmeden (1889 – 1989) berätta om sin tid på Stadshusbygget, som pågick mellan 1911-1923. Han var konstsmed och skulptör. Han intervjuades av Stadsmuseet 1975.
Ragnar hette först Pettersson och bytte senare namn till Myrsmeden. Han föddes i Arvika, Värmland, 1889. Han kom till Stadshusbygget 1918 som kopparsmed och tillverkade skulpturer utifrån arkitekter och konstnärers skisser.
I intervjun berättar Ragnar om huset intill Stadshusbygget på Hantverkargatan 1, där ritkontor, hantverks- konstnärsateljéer och till och med en smedja fanns. Smedjan låg i källaren och var ganska primitiv. De fick inte använda någon svetsapparat, som man vanligtvis gjorde vid den tiden. Istället satte Ragnar skickligt ihop många skulpturer på Stadshuset genom att nita samman dem enligt äldre metoder från medeltiden.
Ofta var skulpturerna och utsmyckningarna som skapades för Stadshuset gestaltningar av staden Stockholm och mycket kunde kopplas till vatten.
”Och laxen var förgylld förstås. Annars var det i koppar. Och sedan var det, ovanpå den där baldakinen där, så var det en borg. En utav Stockholms äldsta sigill. Den bars upp utav en neptunigaffel. Det hade så mycket med stan och vattnet att göra. Allting här var symboler på Stockholm.”
I intervjun hör man att Ragnar är stolt över sitt och arbetskamraternas arbete:
”Vad billigt Stadshuset blev. 18 miljoner, vad får du för 18 miljoner nu? Tänk så mycket konstverk vi fick nere vid Stadshuset. Och så gediget och bra allting är. Det kommer hålla i evärderliga (eviga) tider.”
Om intervjun och Vi som byggde Stadshuset
Ljudfilen är 7 minuter och 34 sekunder och består av ihopklippta utdrag ur en längre intervju. Intervjun är en av 25 som genomfördes åren 1975–1976 av Stadsmuseets medarbetare Mats Hellspong och Svante Svahnström. Alla intervjuer i sin helhet finns i Stadsmuseets samlingar.
Berättelsen ingår i Stadsmuseets utställning Vi som byggde Stadshuset (2023), som uppmärksammar 100-årsjubileet av Stadshusets invigning. Stadshuset byggdes mellan åren 1911–1923.