Lesbiska ligan är en roman, men den bygger på en verklig historia. Den utspelar sig i Stockholm krigsåren 1942-43. Att ha sex med någon av samma kön är då fortfarande ett brott i Sverige och det kan straffas med fängelse. I den här berättelsen får vi följa fem kvinnor som åtalas för att ha haft ”otukt, som mot naturen är”. Ett polisingripande på Grev Turegatan 75 blir startskottet för utredningen. Fallet blir uppmärksammat och kvinnorna hängs ut i pressen. Boken levandegör människorna bakom rubrikerna; vad kan de ha tänkt och känt? 1944, året efter rättegången, avkriminaliseras homosexualitet, men fram till 1979 klassas det fortfarande som en sjukdom.
Boken är även en skildring av Stockholm och hur det var att leva i huvudstaden under beredskapstiden:
Snälla Gud, tänkte hon, låt den långa signalen komma annars vet jag inte vad jag tar mig till. Eller det visste hon eftersom hon tränat på just det. Hon skulle rusa till skyddsrummet på Nybrogatan.
Margit snörde på sig promenadskorna och tog vårkappan i handen. Slängde en hoppfull blick mot fönstret och lyssnade, men det kom ingen lång signal. Bara en kort, följd av tystnad. Varningslarmet fortgick. Hon skenade ut i trapphuset. Hissen var på väg ner, högljudda röster hördes från entréplan och snabba steg från våningarna ovanför. Hon stängde utan att låsa och följde den granne som utan att hälsa just rusat förbi, nerför trapporna. På gatan pratade folk i mun på varandra.
”Är det övning? Är det en övning bara?”
364 sidor.
Lesbiska ligan / Mian Lodalen
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
Lodalen, Mian (f. 1962)
Utgivningsår
2021
Utgiven av
Romanus & Selling
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
ISBN 9789189051034
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Stockholms stadsbibliotek
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad