Följ med på en vandring i det tidiga 1880-talets Stockholm! Författaren skriver om en påhittad promenad med ingenjören Knut Lindmark, Katarinahissens skapare. Hur såg staden ut på den här tiden och vilka tankar kan ha rört sig i Lindmarks huvud? Det blir en spännande betraktelse över Stockholms kommunikationer men även invånarnas liv och kända händelser, platser och personer:
Varför tog jag inte omnibussen? Den hade jag ju kunnat gå på vid Ladugårdslandstorget och för högst en tolvskilling fått åka till Slussen. Det är väl samma biljettpris från Ladugårdslands torg som från utgångsplatsen Fredrikshov. Det antog Lindmark. Men nu var det gjort. För övrigt hade han under sin promenad inte sett någon buss. Den omnibusslinje, som August Blanche skildrar, hade liksom så många andra upphört. Och samma öde skulle drabba all efterföljande försök med hästdragna omnibusslinjer. De kunde inte bestå i konkurrensen med hästdragna spårvagnar och droskor.
15 sidor.
Utdrag ur Anderson, Levande stad : en bok om Stockholm tillägnad Carl Albert Anderson den 19 juli 1959. – 1959. – S. 137-152
Kapten Knut Lindmarks iakttagelser under en promenad till Mosebacke 1880
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
Johansson, Albin (1886-1968)
Utgivningsår
1959
Utgiven av
Rabén & Sjögren
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
-
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Stockholms stadsbibliotek
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad