Människor har i alla tider varit intresserade av att höra brott och andra hemska händelser. Före böcker, film och poddar spreds historierna i visor, så kallade skillingtryck. För en billig penning gick det att läsa om mord och avrättningar i ett enkelt tryckt häfte.
I den här boken behandlas ett brott som ofta förekommer i skillingtryck på 1700- och 1800-talen: barnamord utförda av kvinnor. Kvinnorna beskrivs ofta på ett stereotypt sätt, som ångerfulla synderskor eller monster utan känslor:
Äntå war jag så grymmer
I sängen Barnet rymmer
Och legger mig therpå;
Så hårdt thet månde trycka
Til thes jag kunde tycka
Att lifwet ändas må.
Men vad är det som ligger bakom morden? Varför begår kvinnorna dessa brott? Det undersöker författaren här. Genom rättegångsprotokoll och andra arkivhandlingar får vi möta kvinnorna bakom visornas generaliseringar. Fram växer en mer nyanserad bild av brotten och kvinnornas utsatthet, i en tid då sex utanför äktenskapet var straffbart och det var en stor skam att föda ett ”oäkta” barn.
Alla de beskrivna fallen utspelar sig i Stockholm, till exempel det om Brita Christina Wanselius, som dödar ett spädbarn hon lovat ta till barnhuset. Boken avslutas med en käll- och litteraturförteckning samt register över visor och personer. Den innehåller flera omslagsbilder på skillingtryck. 276 sidor
En botfärdig synderskas svanesång : barnamord i skillingtryck mellan visa och verklighet / Karin Strand
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
Strand, Karin (f. 1970)
Utgivningsår
2019
Utgiven av
Gidlunds förlag
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
ISBN 9789178444144
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Stockholms stadsbibliotek
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad