Fotografiet föreställer Sommarsalongen som också kallades för Trädgårdssalongen, vilken fanns på Waldemarsudde när prins Eugen (1865-1947) köpte egendomen 1899. Den rektangulära träbyggnaden var blåmålad med vita knutar och på fotografiet syns dess södra fasad med huvudentrén från sjösidan. Framför byggnaden fanns en trädgårdsanläggning med rosenbuskar och rabatter.
Prins Eugen använde byggnaden som ateljé under sina första år på Waldemarsudde. Sommarsalongen revs för att ge plats åt prins Eugens galleri som byggdes 1913. Galleriet följde Sommarsalongens rektangulära form och läge på platsen. På så vis kunde prinsen behålla och vidareutveckla terrassen som sträcker sig längs byggnaden i söderläge med utsikt mot vattnet. Galleriet uppfördes för att ge plats åt prins Eugens växande konstsamling.
Prins Eugen skapade ett allkonstverk av Waldemarsudde där arkitektur och konst samspelar med trädgårdens växtlighet. Vid sin bortgång testamenterade han hela egendomen och konstsamlingen till svenska staten och konstmuseet Prins Eugens Waldemarsudde öppnade för allmänheten 1948.
Publicerat av: Prins Eugens Waldemarsudde
Om du vill använda fotografiet som källa eller använda det i något annat sammanhang ska du ange all information om fotograf och år som finns tillgänglig. Du ska också alltid ange var originalfotografiet finns. Om du använder beskrivningen av fotografiet som källa ska du skriva ut url-länken i adressfältet och datumet då du hämtade informationen. Exempel: https://stockholmskallan.stockholm.se/post/4548 Hämtad 2023-06-12.
Fotograf
Prins Eugen (1865-1947)
Skapad
1902
Utgiven av
-
Objekt-ID
Prins Eugens Waldemarsudde
K18/134_009
Vill du beställa en högupplöst version av fotografiet, har du frågor eller vill du bidra med ytterligare information om det? Då ska du kontakta det museum, arkiv eller bibliotek som har fotografiet i sina samlingar. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.
CC-BY-NC Du får använda materialet fritt i undervisning och andra icke-kommersiella sammanhang om du anger upphov (fotograf, författare, konstnär). För annan användning kontakta det museum, bibliotek eller arkiv som har originalet i sina samlingar. Mer om Creative Commons licenser