Sally och sekreterarklubben utspelar sig åren 1944-46. Den handlar om den svenska underrättelsetjänsten och den hemliga C-byrån, ”Sekreterarklubben”. Agenterna i byrån var alla kvinnor och inte ens deras närmaste visste om vad de sysslade med. Huvudpersonen i boken är dock en man; byråns chaufför Salvatore ”Sally” Mellberg och han blir nog så inblandad i verksamheten. Krigstidens Stockholm skildras genom hans ögon:
Tidigt varje morgon gick Sally från Sofia på Södermalm, längs Katarinavägen med sitt fantastiska panorama över staden – ned till Slussen, där han tog spårvagnen till Nybroplan. Sedan var det bara en kort promenad till garaget där bilen väntade. Den här morgonen var han fullständigt genomfrusen när han kom fram. Staden täcktes av en sorts halvgenomskinlig fuktig och råkall dimma, som förenat sig med kristidens vedrök från alla skorstenar och som obarmhärtigt trängde sig igenom vilket tyg som helst och letade sig in i alla springor, i ärmar, byxben och halslinning. Den trängde rakt in i märgen med sin fuktiga kyla.
Den här boken är en roman, men den innehåller också en faktadel med ett utförligt personregister och ett register över olika organisationer och deras verksamheter under kriget. Jan Bergman har även skrivit fackboken Sekreterarklubben från 2014. 320 sidor.
Sally och Sekreterarklubben / Jan Bergman
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
Bergman, Jan (f. 1956)
Utgivningsår
2019
Utgiven av
Vaktel förlag
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
ISBN 9789188441409
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Stockholms stadsbibliotek
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad