I oktober 1898 åker tjugoåriga Hilda Gillström fast för stöld av porslin vid Rörstrands porslinsfabrik där hon arbetar. I samband med detta tas detta fotografi. I polisrapporten går det att följa hur polisen nystar upp historien och kommer fler kvinnor på spåren, som varit inblandade i att smuggla ut porslin under kjolarna och sälja det vidare till grannfruarna i Vasastan.
Fotografiet av Hilda Gillström är taget på polisstationen senhösten 1898. Hon har en pälskrage runt halsen och en påfallande tjusig hatt. Av signalementsfotografiet framgår att hon är "porslinsarbeterska" - men inte vad brottet gäller. Det finns dock en hänvisning till en polisrapport från den 12/11 1898. Genom att läsa den får vi reda på historien bakom fotografiet.
Vid en husrannsakan hos Hildas bror Emanuel på Freygatan finner polisen en stor mängd porslinssaker, som han menar tillhör Hilda. Hilda jobbar sedan ett par år tillbaka på Rörstands porslinsfabrik som då låg i Vasastan. Polisen fattar genast misstankar om att godset är stulet, då en fattig fabriksarbeterska orimligen kan äga så mycket dyrbart porslin. Samma dag blir Hilda anhållen vid Rörstrand och förd till detektivstationen och hon erkänner att hon "der föröfvat tillgrepp av porslin". Det visar sig att "ogifta Gillström", tillsammans med kollegorna Cecilia Stiberg och Anna Maria Hult, satt i system att smuggla ut porslin från olåsta lagerrum på Rörstrand genom att sy och fästa lösfickor under kjolarna. Mer porslin påträffas i deras bostäder. Hilda berättar i polisrapporten:
att hon för första gången olofligen tillgripit ett brödfat, som hon stoppat innanför klädningslifvet och på detta sätt lyckats utkomma med från fabriken utan att upptäckas (...)
att hon för att kunna bortföra större och mer skrymmande gods gjort sig dels en större lösficka som hon medelst band fäst om lifvet och haft hängande lös baktill under klädningen, och hvari hon bortfört en mängd gods, utan att detta kunnat iakttagas af portvakten (...)
att hon dessutom sytt en större ficka i bakvåden å en underkjol, i hvilken ficka hon jämväl brukat stoppa större stulet gods, så hon bortfört det från fabriken.
att hon brukat gömma smärre stulna saker under armhålorna och dervid hafva en sjal kastad öfver axlarna på sig, då hon med det stulna godset lämnat fabriken.
Porslinet har sålts vidare till grannfruar runtom i Vasastan för låga priser, men också givits bort som presenter till släktingar och vänner - och använts som betalning för uppehälle, kläder och skor. Hildas veckolön motsvarar knappt värdet av fem kaffekoppar. I ett fall har Hilda med porslin betalat en hustru Truedsson med modebutik på Drottninggatan för ett par hattar, en skinnmössa och ett "pälsgarnityr" - kanske det på fotografiet?
De tre kvinnorna åtalas och fallet tas upp i Rådhusrätten, Hilda Gillström döms till 6 månaders straffarbete för första resans stöld. Efter detta verkar livet ändå ha tagit en vändning. År 1912 flyttar hon hon in med make och dotter i en lägenhet på rika Strandvägen 7B, där maken står skriven som portvakt. Där bor hon till sin död.
Polisrapporten om Hilda Gillström och hennes kollegor kan du läsa i sin helhet om du klickar på pdf-filen uppe till vänster. Det finns även en renskriven version att läsa.
Fotografiet är ett av mer än tiotusen som numera finns inlagda i databasen Stockholmspolisens signalementsfotografier 1869-1920 som du kan söka i via länken nedan. Om du besöker Stadsarkivet Kungsklippan kan du med hjälp av datumen på fotografierna enkelt beställa fram den tillhörande polisrapporten.