Det blåste snålt på Stureplan och i luften flög det små ilskna, hårda snökorn. Spårvägsrefugerna var fulla av människor, surmulna, trötta och nervösa. Jul i faggorna, ett enda litet helvete av jäkt och spring och var skaffa pengar någonstans…
Sexan lät vänta på sig. Han stod och fantiserade om, hur det skulle blivit med Helena i stället. Det hade ju varit nära ögat. Sämre eller bättre, det var inte lätt att säga. Bråkigt kanske men inte tråkigt. Och en sak alldeles viss – de skulle ha talat samma språk och på samma våglängd.
När boken börjar är det 1940-tal och pågående världskrig. Jan, en av sönerna i den välbärgade familjen Waebel, har flyttat in i en egen våning i familjens hus på Östermalm. Äktenskapet med Aina är inte lyckligt, de båda är alldeles för olika. Den dominanta modern fortsätter att lägga sig i och styra deras liv och det är en ständig källa till bråk. Dessutom inser Jan att den övriga familjen Waebel står på nazisterna sida.
Boken utspelar sig i Stockholm på 1940-talet, mestadels på Östermalm. Den är full av miljöbeskrivningar från stadsdelen, även inomhusmiljöer. 302 sidor.
Kung Vankelmod är den sista delen i trilogin om familjen Waebel. De föregående delarna är Pärlemor och Kastanjeprinsessan.
Kung Vankelmod / Gösta Gustaf-Janson
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
Gustaf-Janson, Gösta (1902-1993)
Utgivningsår
1963
Utgiven av
Bonnier
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
ISBN 91-0-048402-4 ; ISBN 978-91-0-048402-6
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Stockholms stadsbibliotek
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad