När Stockholms Hotell- och Restaurantförening firade 50-årsjubileum 1944 gav de ut en ordentlig minnesskrift, som har en kort del om föreningens historia och en lång om Stockholms hotell- och restauranghistoria, med tonvikt på restauranger. Texten är tyvärr svårgenomtränglig för moderna läsare, men innehåller mycket information om regelverk, krögaryrket och specifika krogar genom tiderna.
Boken avslutas med – mer lättillgängliga – texter om de 53 företag som vid årsskiftet 1943-1944 var medlemmar i föreningen. På en eller några sidor beskrivs etablissemangen, varav en del är välkända än i dag, som Berns Salonger, Hasselbacken och Den Gyldene Freden. 366 sidor.
Förord
Ur Stockholm Hotell- och Restaurantförenings historia
Styrelse
Hedersledamöter
Föreningens fonder
Föreningens stadgar
Föreningens namnfråga
Stockholms hotell- och restaurantväden genom tiderna
Medeltiden
Vasatiden
Stormaktstiden
Förteckning över vinkällare, krogar och gårkök år 1671
Frihetstiden och gustavianska tiden
Bellmanstiden
Den nyare tiden
Det stockholmska hotellväsendet
Från skråtidens vinkällare och traktörställen till våra dagars restauranter
Inledning
Monografier:
Ambassadeur
Anglais
Aston
Astoria
Bacchi Wapen
Berns salonger
Blanch’s Café & Restaurant
Byggnadsföreningens Restaurant
Carlton Hotell
Cecil
Centralstationens Restaurant
Continental
Den Gyldene freden
Djurgårdsbrunns värdshus
Drottningholms värdshus
Druvan
Eden Terrace Hotell
Femtiofemman
Gillet
Grand Hotell
Gubbhyllan
Hamburger Börs
Hasselbacken
Hotell Stockholm
Kastenhof
Konstnärshusets Restaurant
Ljunggrens Bar
Metropol
Mosebacke
Nackanäs värdshus
Operakällaren
Oxen-Hungaria
P. B.
Piperska Muren
Regina
Riche
Rosenbad
Rosengrens källare
Runan
Rådhusrestauranten
Sportpalatsets Restaurant
Stallmästargården
Stockholms Hospits
Stortorgskällaren
Strand Hotell
Strömsborg
Tattersall
Tegnér
Tennstopet
Terminus
Tre Remmare
Ulriksdals Wärdshus
Victoria