Den huvudsakliga avstjälpningsplatsen för sopor, latrin, gödsel och annat skräp i Gamla stan fanns länge vid nuvarande Mälartorget.
Det låg bakom ett plank och tömdes en gång om året. Under mellantiden så växte avskrädeshögarna. Under soliga sommardagar så jäste det i dyngan och sopstanken spred sig åt det håll vinden blåste. Platsen kryllade av stora, feta flugor och kallades därför i folkmun för ”Flugmötet”. Namnet hade använts så länge och var så inarbetat att det till och med finns angivet på kartor och ritningar.
På bilden syns en plan från 1841 över det som idag är Munkbroleden och Mälartorget. Där står Flugmötet exakt angivet.
Om du använder ritningen som källa ska du alltid ange arkitekt eller arkitektkontor (om uppgiften finns). Ange också var originalritningen finns och objekt-ID. Om du använder beskrivningen av ritningen som källa ska du skriva ut url-länken i adressfältet och datumet då du hämtade informationen. Exempel: https://stockholmskallan.stockholm.se/post/8992 Hämtad 2023-06-12.
Arkitekt
Axel Nyström
Skapad
1841
Utgiven av
-
Objekt-ID
Stockholms stadsarkiv
SE/SSA/Kartor och ritningar/GS 26:2
Om du har frågor om den här ritningen ska du kontakta det museum, arkiv eller bibliotek där originalritningen finns. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.