Vägen fram till andrakammarvalet 1948 var en hätsk historia där den främsta striden stod mellan Socialdemokraterna och Folkpartiet.
Folkpartiets partiordförande Bertil Ohlin blev den samlande gestalten i det som kom att kallas Planhushållningsmotståndet. Dagens Nyheters chefredaktör Herbert Tingsten hade lanserat begreppet ”vanstyre” som utmärkande för Socialdemokraternas efterkrigspolitik.
I tidningen kritiserade han regeringen för importrestriktioner, ransoneringar samt för ett handelsavtal som tecknats med Sovjetunionen och kallade sammantaget allt för löftesbrott. På valdagen uppmanade han på DN:S förstasida läsarna att rösta på Folkpartiet.
Partidebatten mellan Tage Erlander och Bertil Ohlin i Vasaparken den 9 september räknas som en milstolpe då det var första gången en sån debatt arrangerades så nära valdagen. Debatten samlade mellan 30 000 och 50 000 åskådare.
Valet slutade med att Socialdemokraterna fick behålla regeringsmakten.
I SF:s veckorevy från 20 september skildras valdagen med nedslag vid olika vallokaler i Stockholm. Från filmsekvenser som visar valsedelsutdelning i Gamla stan får vi följa överståthållare Torsten Nothin från Tessinska palatset på väg till vallokalen. I filmen besöker man även en vallokal på Södermalm samt Bromma läroverk där vi får se Tage Erlander med fru Aina på väg att lämna sina röster.
Filmteamet fångar även Bertil Ohlin med fru Evy på väg att rösta på Kungsholmen.
Filminslaget avslutas med nattliga bilder från Hötorget där resultatsiffrorna hängs upp på en tavla över PUB:s huvudentré.
Filmen är ett av fem inslag i Veckorevy 1948-09-20.