Barn i kö till maten.
Foto
Fotograf: Okänt. Stockholms stadsarkiv

Maten på småbarnskolonin Små Försök

Föreningen Små Försök startades 1907 av några femteklassare på Kungsholmen. Syftet var att ”bereda hälsosam sommarvistelse på landet åt små stadsbarn”.

De barn som kom ifråga för att åka på kollo var fattiga barn från stenstaden som behövde komma ut på landet för att sola, bada och leka. En av de viktigaste aktiviteterna under alla år för de fattiga stadsbarnen var att äta. I årsberättelserna för småbarnskolonin Små Försök kan man läsa:

”Maten är, som man väl kan förstå, för barnen det viktigaste under dagens lopp … Vi frågade en gång lilla Stig, var han bodde. Svaret blev: ’Jag bor på Kungsklippan, men där är inte något roligt, för där får man bara äta kålrötter’. Många av barnen vilja gärna komma igen nästa år, ty de få äta sig mätta, men det kunna de ej få göra hemma. ”

Matschemat på Små Försök såg ut såhär:

9.00 – välling med hårt bröd

13.00 – middag

16.00 – smörgås och mjölk (som vid namns- eller födelsedagar byttes ut mot kaffe och bullar)

18.00 – gröt och mjölk 

Till middag kunde serveras saker som:

Potatismos med korv, till efterrätt rababersoppa.

Makaroner med köttbullar, till efterrätt sagosoppa.

Paltbröd med fläsk och mjölksås, till efterrätt rabarberkräm med mjölk.

Potatisbullar med fläsk, till efterrätt kanelmjölk.

På eftermiddagarna kunde ibland också annat godis serveras – hemkokt kola eller kakor.

 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad