Söder. Detta Söder som är sitt eget, som vresigt vänder sina skrovliga mörka klippväggar mot stadens trånsjuka neonljus och mjukt ringlande strandljusband. Som inte har nån anledning att krusa, som står där med minnet av sina galgbackars vånda, av garvarnas stank och tjärbrännarnas os, av spetalens skrik och latrinpråmarnas gnissel. Som fått sina träd skövlade av stadens husbyggare och sina grässluttningar hårdtrampade av bysens fä.
Så beskriver Per Anders Fogelström den stadsdel som spelat huvudrollen i många av hans romaner, Södermalm. Han gör nedslag på olika platser och berättar bland annat om häxorna på ”Blåkullaberg” (Katarina) och de intagna på Danvikens hospital.
Boken är illustrerad med teckningar av Stig Claesson. 153 sidor.
Innehåll
Inledning
Tröskel till Söder (Slussen)
Gamla landsvägar (Götgatan, Hornsgatan)
Nya stråk (Katarinavägen, Södergatan, Ringvägen)
Hamn (Stadsgården, Tegelviken)
Försvunna sjöar (Zinkens damm, Fatburen, järnvägen med Södra station)
Blåkullaberg (Kring Katarina kyrka)
Slum och industri (Vita bergen, Nytorget, Barnängen)
Danviks tull och krokar (Danviken, Hammarby sjö, Fåfängan)
Avslutning
En bok om Söder / av Per Anders Fogelström
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
Fogelström, Per Anders (1917-1998)
Utgivningsår
1953
Utgiven av
Bonnier
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
-
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Stockholms stadsbibliotek
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad