Året är 1336 och Magnus Eriksson ska krönas till kung och hålla en stor fest på slottet. Då dör plötsligt kocken av ett råttbett! Vem ska nu laga all den goda maten? Den som gör stadens bästa syltor är Sketna Gertrud och hon blir hastigt inkallad till slottet. Och hennes fem barn måste förstås följa med. De hinner ställa till med ganska mycket oreda innan festen kan börja, speciellt i slottets stora matförråd:
Jöns höll upp facklan och de vandrade mållösa omkring. De hade aldrig trott att det kunde finnas så mycket mat samlat på ett enda ställe. Där var kaggar och byttor och kar. Där var säckar och kannor och krus.
Jöns stack ner handen i en av byttorna och fiskade upp en bit insaltad ål.
- Man kan väl få smaka, sa han och stoppade ålbiten i munnen.
Joakim tvekade en kort stund, sedan gjorde han likadant. Efter honom kom Jonas med sin hand. De hade alldeles glömt bort varför de egentligen var där.
Boken är tänkt för barn i åldrarna 9-12, men kan läsas av alla med intresse för historia och mustiga berättelser. Boken avslutas med ett faktakapitel. 106 sidor.
Sketna Gertrud och kung Magnus kalas / Gudrun Wessnert
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
Gudrun Wessnert f. 1956
Utgivningsår
2002
Utgiven av
Bonnier Carlsen
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
ISBN 91-638-2608-9
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Stockholms stadsbibliotek
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad