Den morgonen då vi skulle lämna vårt hem, vår kära sluss, var jag inte på mitt gladaste humör. Ni förstår, skakningarna och ristningarna i marken hade blivit för riskabla. Kopparna skallrade mot våra tänder när vi drack vårt morgonte. Ostförrådet flyttade på sig som om det hade fått fötter. Det allra värsta var tanken på att någon av mina ungar skulle slukas av en maskin, en grävskopa eller en borr… - ELINA RATZBERGER, sa jag till mig själv. Det här går inte. Upp med svansen och samla ihop din familj!
Ja det är lätt att förstå att råttfamiljen Ratzberger inte kan bo kvar under ett Slussen som håller på att rivas! De ger sig av mot sina förfäders Gamla stan istället och deras sökande efter bostad blir till en spännande resa till många olika byggnader och platser. Ett tag bor de under draken i Storkyrkan men i Riddarhuset är de inte alls välkomna.
Familjen Ratzbergers guide till Gamla Stan är en barnbok men den kan gott läsas av alla stockholmsintresserade. Den avslutas med några faktasidor om Gamla stan och de byggnader som nämns i boken. Där finns också några sidor om byggnadsstilar och deras kännetecken samt en karta över olika ankarslutar. Boken är fint illustrerad med teckningar av Magda Korotyńska. 188 sidor
Familjen Ratzbergers guide till Gamla Stan / Gudrun Wessnert (text), Magda Korotyńska (bild)
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
Wessnert, Gudrun (f. 1956), Korotyńska, Magda (f. 1954)
Utgivningsår
2015
Utgiven av
Bonnier Carlsen
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
ISBN 91-638-7476-8
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Stockholms stadsbibliotek
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.
Uppdaterad