Bilden visar en testikeldolk i brons (även kallad njurdolk), ett fäste till en testikeldolk och en liten mansfigurin (torson) som bär en testikeldolk i bätet.
Det vanligaste vapnet i både krigs- och fredstid var kniv eller dolk som kunde bäras av både män och kvinnor. På Helgeandsholmen hittades sex stycken tvåsidiga testikeldolkar med träskaft, daterade till 1300-tal under den arkeologiska utgrävningen 1978-1980. De har fått namnet testikel- eller njurdolk på grund av skaftets form.
Den lilla figurinen föreställer en medeltida man med en testikeldolk vid bältet. Han är klädd i kjortel och slängkappa med en duva i handen. Denna typ av små figurer i vitlera tillverkades i Tyskland i stort antal under 1400- och 1500-talen. Det finns både religiösa figurer, avbilder av helgon, och profana (icke-kyrkliga) som denna. Klädedräkten på figuren är äldre än 1400-tal.
Skaftet och figurinen är fynd från utgrävningen på Helgeandsholmen 1978-1980 och bronsdolken hittades under arbeten på Kungsgatan 1945.
Föremålen var tidigare utställda på Medeltidsmuseet.