Sverige har idag en mycket låg barnadödlighet, ungefär tre barn av tusen dör före fem års ålder. Föräldrarna har kontakt med barnavårdscentraler där de får stöd och rådgivning och barnens hälsa kontrolleras noga under lång tid. Det är stor skillnad mot slutet av 1800-talet. Då dog fler än hundra barn av tusen och samhället tog inget ansvar alls för familjerna.
År 1901 i Stockholm startade därför Mjölkdroppen efter att en privatperson donerat 5000 kronor. Där kunde fattiga mödrar få hjälp med sina barn. Den huvudsakliga uppgiften var att ge en speciell mjölkblandning till de barn som hade mödrar som inte kunde amma. Men det fanns också möjlighet till läkarundersökningar och undervisning i barnens skötsel.
I den här boken går det att läsa om Mjölkdroppens verksamhet och utveckling mot den barnhälsovård vi har idag. Boken innehåller också berättelser från människor som kommit i kontakt med Mjölkdroppen på olika sätt, bland annat Karin som föddes 1931 på Södermalm och hade en för tiden mycket modern pappa som både körde barnvagn och bytte blöjor! 198 sidor.
Mjölkdroppen : filantropi, förmynderi eller samhällsansvar? / Anne-Marie Stenhammar
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
Stenhammar, Anne-Marie (f. 1950)
Utgivningsår
2001
Utgiven av
Carlsson
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
ISBN 91-7203-409-2
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Stockholms stadsbibliotek
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad