I Polismuseets arkiv finns en deponering kallad "Manliga transvestiter i kvinnokläder 1895-1943" där Karl Johan återfinns - bilden här är från Stockholms stadsmuseum. Var han transvestit? I Polismuseet finns också en senare bild av Karl Johan med underskriften "Sedlighetsförbrytare och bedragare". Polisen betecknade homosexuella som sedlighetsförbrytare. Var Karl Johan homosexuell?
Transvestism och heterosexuell prostitution existerade i nära förhållande under början av 1900-talet. Prostitution var lagligt. Homosexuella relationer var däremot förbjudna men homosexuella ynglingar kunde klä ut sig till kvinnor och lura kunden för att få sina egna sexuella behov tillfredsställda. Som "kvinnliga" prostituerade fick de också betalt med en högre taxa än manliga prostituerade. I somliga fall så var kunden uppenbarligen medveten om att det inte var en kvinna han umgicks med.
(Se till exempel ”Sinners and Citizens – Bestiality and Homosexuality in Sweden 1880-1950”, Jens Rydström, 2001).
Att bära det motsatta könets kläder var inte straffbart - och det fanns i början av 1900-talet hos polisen inget intresse för om en man klädde sig, eller betedde sig, som en kvinna annat än om han använt kläderna vid bedrägeri. Intressant nog finns det inga som helst anteckningar i polisprotokollen som visar att Karl Johan anhållits för något sexuellt relaterat brott. Däremot blir han många gånger dömd till tvångsarbete för lösdriveri.
Han gifte sig 1932 med en kvinna, ett äktenskap som upplöstes redan 1934. I en radiointervju som gjordes någon gång på 1940-talet berättade Karl Johan att han hade växt upp i Gamla stan med sin mamma och fem systrar och att han därifrån hade fått "det där feminina". Han berättar också att publiken vid hans framträdanden kunde råka i dispyt om han var en hon, eller om hon var en han.