1891 inrättades den så kallade utackorderingsbyrån på Fleminggatan i Stockholm. Syftet var att hitta nya hem till barn vars föräldrar av olika anledningar inte längre kunde ta hand om dem. Barnen kunde skickas till fosterföräldrar över hela landet och de nya föräldrarna fick betalt för att ta emot dem. Ibland utnyttjades barnen som billig arbetskraft.
Vilka var de här barnen? Varför blev de fosterbarn? Vilka blev fosterföräldrar? Och vad hade de för motiv?
Den här boken är en doktorsavhandling men den är skriven på ett relativt enkelt språk. Kapitlens rubriker är tydliga och varje kapitel avslutas med en sammanfattning. Det finns också en sammanfattning på engelska. 449 sidor.
Fosterbarnsindustri eller människokärlek : barn, familjer och utackorderingsbyrån i Stockholm 1890-1925 / Johanna Sköld
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
Sköld, Johanna (f. 1976)
Utgivningsår
2006
Utgiven av
Stockholms universitet
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
ISBN 91-85445-30-4
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Stockholms stadsbibliotek
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad