Ursprunget till Barnens dag som företeelse hittar vi i det sena 1800-talets barnkolonier. Där fick mindre bemedlade barn möjligheten att under sommaren fly staden och vistas på landet. Första Barnens dag firades i Stockholm i maj 1905.
Här är några korta filmsekvenser från Barnens dag 1910. Vi ser en vitklädd pojkorkester som spelar, dirigenten står på en spjällåda.
Sedan kommer en sekvens där scouter leker indianer och vita på Östermalms idrottsplats. Filmen avslutas med en sekvens från en ångbåt där vi bland annat ser revymakaren och mångsysslaren Emil Norlander tillsammans med Carl Barcklind iklädda byxkjolar sjunga till tonerna från ett positiv.
Klippet är 19 sekunder långt. Själva filmen är från 1920 men Nils Jerrings röst och musiken är pålagd 1957 i samband att klippet presenterades i Jubileumsjournal med anledning av SF:s femtioåriga tillvaro (Veckorevy 1957-02-18).
Om du använder filmen som källa ska du alltid ange vem eller vilka som gjort filmen och filmens utgivare samt var originalfilmen finns. Ange också att den har visats på Stockholmskällan, samt datumet du tittade på den.
Exempel: https://www.stockholmskallan.stockholm.se/post/28835, Visad 2023-06-12.
Upphov
Svensk Filmindustri (SF)
Skapad
1910
Utgiven av
Sveriges Television (SVT)
Objekt-ID
Kungliga biblioteket
SF1734A
Alla filmer i Stockholmskällan får ses och visas fritt i icke-kommersiella sammanhang. För annan typ av användning kontakta alltid det museum, arkiv eller bibliotek där originalfilmen finns. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.
Filmen är publicerad med tillstånd av Sveriges Television, SVT. Filmen får ses och visas på Stockholmskällan. Är du intresserad av att använda filmen på annat sätt, kontakta Kungliga Bibliotekets audiovisuella avdelning. Tillstånd finns även från Stim/NCB i förekommande fall.