Bild från lägenhet
Foto
Fotograf: Stigholt, Johan. Stadsmuseet i Stockholm

Museilägenheten Stickelbärsvägen 7

Museilägenheten på Stickelbärsvägen 7 i Stockholm, är ett återskapat 1930-talshem för en fyrabarnsfamilj. Huset uppfördes 1937 som ett så kallat barnrikehus som genom statliga bidrag erbjöd bättre boende för barnfamiljer. Familjen Jonasson flyttade in i två rum och kök på 42 kvadratmeter och tyckte de att de kommit ”till himmelriket”. Här fanns badrum med rinnande varmt och kallt vatten. Ett separat matrum fungerade även som sovrum för de två yngsta barnen. År 1989-1990 återställdes lägenheten på Stickelbärsvägen till ursprungligt skick.

Hall

Ytterdörr
Ytterdörren är en enkel fyllningsdörr med tre fyllningar. Utvändigt har den en grön marmoreringsmålning.

Innerdörr
Lägenhetens innerdörrar är enkla fyllningsdörrar med tre fyllningar. De är målade med linoljefärg i en ljus gul kulör. Dörrhandtagen är i förkromad mässing.

Badrum
Badkaret står på fötter, har en oval form och är djupare än dagens standardbadkar.

Klinker
På golvet ligger oglaserat spräckligt klinker som var vanligt såväl på 1930-talet som på 1950-talet.

Kök

Diskbänk
På 1930-talet var det nytt med rostfri plåt i kök. Diskbänken har inte de dubbla hoar vi är vana vid utan bara en ho. Över diskbänken sitter ett stänkskydd av opalglas.

Skåp
Skåpsinredningen i köket är utformad för att även utgöra vägg mot det angränsande matrummet. Skåpen utnyttjar utrymmet ända upp i tak för att skapa så stora förvaringsutrymmen som möjligt. Luckorna är klädda med masonit, ett nytt och populärt material på 1930-talet. På luckorna sitter det traditionella griphandtaget som var vanligt från och med 1930-tal till 1950-tal.

Utdragbart bakbord
I kökskåpet finns även ett utdragbart bakbord i vit marmor. Det dras ut tillsammans med lådan under som bildar stöd. Vit marmor var ett vanligt bänkmaterial i kök till och med 1920-talet. Redan på 1940-talet hade istället laminatskivor, så kallad perstorsplatta, slagit igenom.

 Matrum

Golv
I kök och matrum ligger en linoleummatta som liknar den ursprungliga. Det är en grå matta i strimmigt genomfärgat mönster, så kallat jaspé. Liksom på 1930-talet är linoleum fortfarande ett av våra vanligaste golvmaterial.

Strömbrytare
Den vita strömbrytaren i bakelit är original från 1930-talet. Bakelit kom då stort som ett nytt och hållfast material.

Bröstpanel
I matrummet är väggen försedd med en liggande list mitt på väggen, en antydan till bröstpanel. Denna skyddade väggen mot skrapmärken från stolar och liknande.

Vardagsrum

Fönster
Fönstren i lägenheten är så kallade två- eller treluftsfönster med två eller tre rutor. Stängningsanordningen är ett så kallat spanjolettlås med förkromade detaljer typiska för 1920- och 1930-talen. Fönsterbrädet är av röd kalksten.

Funkisrosett
Kring taklampans fäste sitter en liten takrosett i funktionalistisk stil.

Golv
På golvet ligger en linoleummatta i så kallat jaspémönster, här i en brun kulör. Jaspé är ett strimmigt genomfärgat mönster som började komma på 1930-talet och var väldigt vanligt även in på 1950-talet.

Tapet
Tapetmönster som detta var vanligt på 1930- och 1940-talen. Mönstret skulle ge en textil känsla.

Sovrum/barnrum

Tapet med bård
Tapeten har ett typiskt 1930-1940-talsmönster. Blommönster i snälla pastellfärger var populära. Gärna skulle de kompletteras med en smal tapetbård längst upp mot taket.

Inbyggd garderob
I lägenheter byggda fram till 1960-tal finns som regel inbyggda garderober. Dörren är av masonit.

 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad