Bilden visar en trebensgryta av en mindre rundbukig variant av rödgods med invändig glasyr och dateras till 1300-talets slut.
Trebensgrytor av lergods användes ofta till vardagsmatlagningen och fanns i de flesta kök. En trebensgryta är som det låter, en gryta på tre ben som man kunde placera över elden. De som hade råd kunde köpa grytor av metall istället för keramik.
Vardagsmenyn under medeltiden bestod förutom olika sorters gröt, välling, grytor och många maträtter bestående av eller med bröd.
Trebensgrytan hittades vid utgrävningarna på Helgeandsholmen, den så kallade Riksgropen.
Om du vill använda föremålsbilden ska du ange var originalföremålet finns och fotograf (om det finns angivet). Om du använder beskrivningen av föremålet som källa ska du skriva ut url-länken i adressfältet och datumet då du hämtade informationen. Exempel: https://www.stockholmskallan.se/Soksida/Post/10098 Hämtad 2023-06-12
Om du har frågor om föremålet ska du kontakta det museum där föremålet finns. Ange länken till föremålets sida i Stockholmskällan så är det lättare för museet att hjälpa dig.