Den 7 juni 1905 förklarade det norska stortinget att unionen mellan Sverige och Norge var upplöst. Sveriges och Norges kung Oscar II var emot skilsmässan mellan länderna. I Sverige var många motståndare till unionsupplösningen.
För att allmänheten skulle kunna visa kung Oscar II sitt stöd, organiserades ett hyllningståg den 8 juni. Kungafamiljen befann sig på sitt sommarslott Rosendal på Djurgården. Cirka 10 000 personer tågade ut till Rosendals slott. Kungafamiljen kom ut på trappan för att ta emot hyllningarna. Kungen höll ett tal och de församlade sjöng bland annat "Kungssången". Unionskrisen blev Oscar II:s största misslyckande som kung. Två år senare avled kungen.
Sverige och Norge var en union sedan 1814. Upplösningen kom efter många år av norskt missnöje. Efter att Norge sagt upp unionen krävde Sveriges politiker en folkomröstning i Norge kring frågan. En överväldigande majoritet av de norrmän som var röstberättigade röstade den 13 augusti för en upplösning. Sverige blev därmed tvingat att acceptera Norge som ett självständigt land med en egen kung. Detta skedde den 28 oktober då Sveriges riksdag fattade beslutet om Norges självständighet.