Vanadisbadet ligger mitt i Vanadislunden i ett gammalt stenbrott. Det omges av både bergsklippor, skir grönska och trafiken på Sveavägen.
Det populära badet invigdes i maj 1938, under en tidig och oväntad värmebölja. Utomhusbadet ritades av arkitekten Paul Hedqvist, och blev ett fint exempel på den svenska funktionalismen, här i en ganska stram stil. Badet ingick i en satsning av Idrottsstyrelsen på anläggningar för idrott och friluftsliv. Ny forskning pekade på solbadets betydelse för att motverka sjukdomar.
Vanadisbadet placerades i ett före detta stenbrott, vänt mot sydväst. Arkitekturen präglades av vitmålad betong, stora glaspartier och blåmålade ståldetaljer. När badet invigdes var det Stockholms första eluppvärmda utomhusbad. Här fanns flera bassänger, smäckra omklädningspaviljonger med solterrasser på taken och ett soldäck med bergväggen som dramatisk fond.
Ännu på 2000-talet upptäcker nu nya generationer den exotiska känslan av att bokstavligen bada mitt i stan.
Bassäng och uteservering vid Vanadisbadet
Om du vill använda fotografiet som källa eller använda det i något annat sammanhang ska du ange all information om fotograf och år som finns tillgänglig. Du ska också alltid ange var originalfotografiet finns. Om du använder beskrivningen av fotografiet som källa ska du skriva ut url-länken i adressfältet och datumet då du hämtade informationen. Exempel: https://stockholmskallan.stockholm.se/post/4548 Hämtad 2023-06-12.
Fotograf
Petersens, Lennart af (1913-2004)
Skapad
1940 - 1949
Utgiven av
-
Objekt-ID
Stadsmuseet i Stockholm
Fotonummer FA 37224
Vill du beställa en högupplöst version av fotografiet, har du frågor eller vill du bidra med ytterligare information om det? Då ska du kontakta det museum, arkiv eller bibliotek som har fotografiet i sina samlingar. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.
Stadsmuseet i Stockholm
CC-BY-NC-ND
Du får använda materialet fritt i undervisning och andra icke-kommersiella sammanhang om du anger upphov (fotograf, författare, konstnär). Om du remixar, transformerar eller bygger vidare på materialet, får du inte distribuera det modifierade materialet. Vid frågor, kontakta det museum, bibliotek eller arkiv som har originalet i sina samlingar. Mer om Creative Commons licenser
Uppdaterad