1904 genomförde Stockholms stad inköp av stora markområden i Enskede och Bromma för att låta uppföra egnahem i s.k. trädgårdsstäder. Tanken var att stadens invånare skulle kunna köpa egna billiga bostäder. De blev mycket populära, och därmed steg också huspriserna. Arbetarfamiljerna hade inte råd att köpa.
Småstugebyrån (Småa) bildades 1927 som en avdelning inom Stockholms stads fastighetskontor. Arbetare med många barn och med en blygsam men någorlunda säker inkomst, skulle få möjlighet att skaffa en egen småstuga. Husen byggdes av ägarna själva – på så vis hölls kostnaderna nere.
Det här är en katalog från Stockholms stads fastighetsnämnds utställning vid Rålambshov 1937. Där kunde man titta på de olika typerna av småstugor, och i skriften finns en beskrivning av dessa. Här hittar du även en karta över småstugeområdena och något om bakgrunden till småstugeverksamheten. Skriften är 24 sidor lång och är illustrerad med flera fotografier och ritningar.
Småstugan : katalog över Stockholms stads fastighetsnämnds utställning vid Rålambshov
Om du använder en text som källa ska du alltid ange vem som skrivit texten. Om det är en arkivhandling ska du ange var (i vilket arkiv) originaltexten finns. Om det är en bok eller artikel ska du ange utgivare och år om informationen finns tillgänglig.
Författare
-
Skapad
1937
Utgiven av
Stockholms stads fastighetsnämnd
Objekt-ID
Stadsmuseet i Stockholm
-
Har du frågor om texten ska du kontakta det arkiv, museum eller bibliotek där originaltexten finns. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.
Stadsmuseet i Stockholm
CC-BY
Du får använda materialet fritt om du anger upphov (fotograf, författare, konstnär). Mer om Creative Commons licenser
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad