Film & rörlig bild
Upphov: Tjerneld, Staffan (1910-1989). Kungliga biblioteket

Bada i sjön i Stockholm

Staffan Tjernelds film Bada i sjön i Stockholm från 1975 är en exposé över badlivet i Stockholm från sent 1800-tal till mitten av 1970-talet. Filmen börjar med bad i Saltsjön vid 1800-talets sommarnöjen på Djurgården och avslutas med ett dopp i Kungliga badhuset på Drottningholm.

Tjerneld introducerar filmen med att säga.
– Målet med resan är att se hur Stockholmarna badat förr och badar nu.
Vi får se hur man genom tiden sett på utomhusbad. Bland annat får vi veta att det var okvinnligt för damer att bada kallt. Något som ändrades i och med att friluftsliv blev allt mera populärt i slutet av 1800-talet. En följd av det blev att Fruntimmersbadet på Skeppsholmen öppnades på 1870-talet.

Man inser att det hänt ganska mycket när det gäller kvalitén på vattnet under åren som gått sedan 1975 när speakerrösten konstaterar att.
– Om några år kommer man att kunna fiska laxöring i Strömmen sägs det.
Idag anordnas det fisketävlingar i Strömmen.

I en stillbildssekvens presenteras 1920-talets populära pressgenre värme- och solbilder. Bilderna är från ett reportage som Dagens Nyheter gjorde på Långholmen en varm sommardag. Speakerrösten avslutar med att torrt konstatera att.
– Numera har kvinnorörelsen satt stopp för så kallade badbrudar.

Ett nedslag görs också på Hässelby strandbad där man på 1910-talet tydligen kombinerade bad med dans. En sensation så stor att det till och med skrevs en sång om fenomenet som fick namnet Hässelbysteppen.

Filmen avslutas med en nostalgisk återblick på Kungliga badhuset i Drottningholm. Tjerneld själv tillbringade sin barndoms somrar på ett sommarnöje beläget vid Drottningholmsparken. Han minns hur grönskan i parken var som en tunnel och stora släktmiddagars surr av röster.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad