Hur avlägsnar man bäst snö och slask från gatorna? Här kommer en kylig filmhälsning från fyrtiotalets Stockholm
När snöovädret dragit fram är renhållningsarbetarna på plats för att förbättra framkomligheten för stans invånare. Efter att väghyvel och plogbil skyfflat undan de värsta snömassorna, börjar det tunga arbetet med att skotta. Berättarrösten i gatukontorets film ger förhållningsregler om hur renhållningen ska gå till. Arbetarna får inte stå i klump när de skottar, utan ska stå med ett visst avstånd från varandra. Framför vissa portar och större butiker är det särskilt viktigt att göra gångar i snön. Vid refugerna där spårvagnar stannar, måste snöhögarna placeras i ändarna för att passagerarna ska kunna komma fram.
Men det är inte bara gator och trottoarer som måste hållas i schack. Papperskorgar, brandsposter och annonspelare ska också vara snöfria. Förmaningarna i filmen är många. En förman sparkar demonstrativt ner locket på en avloppsbrunn, när en renhållningsarbetare försöker tippa ett lass med snö uppblandat med sopor och sand. Bara ren snö får tippas där.
Inte bara motordrivna fordon trafikerar gatorna i den här filmen. På en nyplogad gata syns en häst som drar en sandkärra. Hästar förekom i renhållningsarbetet av Stockholms gator ända in på 1950-talet.
Iskall kamp mot snö och halka
Om du använder filmen som källa ska du alltid ange vem eller vilka som gjort filmen och filmens utgivare samt var originalfilmen finns. Ange också att den har visats på Stockholmskällan, samt datumet du tittade på den. Exempel: https://www.stockholmskallan.stockholm.se/post/28835, Visad 2023-06-12.
Upphov
Stockholms stadsmuseum
Skapad
1944 - 1946
Utgiven av
Stockholms stads gatukontor
Objekt-ID
Kungliga biblioteket
-
Alla filmer i Stockholmskällan får ses och visas fritt i icke-kommersiella sammanhang. För annan typ av användning kontakta alltid det museum, arkiv eller bibliotek där originalfilmen finns. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.
Kungliga biblioteket
CC-BY-NC
Du får använda materialet fritt i undervisning och andra icke-kommersiella sammanhang om du anger upphov (fotograf, författare, konstnär). För annan användning kontakta det museum, bibliotek eller arkiv som har originalet i sina samlingar. Mer om Creative Commons licenser
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad