I stockholmstidningen Söndags-Nisse följde man även utrikespolitiken. 1878 hade konflikten mellan den tyske rikskanslern Otto von Bismarck och de tyska socialisterna skärpts. Det året blev ett antal socialister ledamöter i den tyska Riksdagen. Bismarck lät stifta anti-socialist-lagar vilket innebar att socialistiska organisationer förbjöds liksom 45 socialistiska tidningar.
Söndags-Nisse var en tidning som kom ut mellan 1862 och 1924. Tidningens motto var ”Alla sätt äro bra – utom de tråkiga.”, ett citat av den franske 1700-talsfilosofen Voltaire.
I tidningen förekom skämtteckningar med tillhörande text, ungefär som i 1900-talets tecknade serier. I Söndags-Nisse var det oftast bara en bild i skämtet. Några exempel på Söndags-Nisses bildskämt finns i Stockholmskällan. Vill du se hur ett helt nummer av Söndags-Nisse kunde se ut vid den här tiden kan du använda länken nedan.
I tidningen fanns även humoristiska kåserier, notiser och krönikor som kommenterade de dagsaktuella händelserna. Tidningen drev inte bara med kung och regering utan även med kvinnor och män ur alla samhällsklasser.
1878 hade Söndags-Nisse sitt kontor på Västerlånggatan 60.
Bilden är tagen ur ett privatägt exemplar av Söndags-Nisse, men tidningen finns i Kungliga Bibliotekets samlingar.
Den socialistiska trollgubben. Bildskämt om den tyske rikskanslern Bismarcks aggressiva politik mot socialismen i Söndags-Nisse – Illustreradt Veckoblad för Skämt, Humor och Satir, nr 40, den 6 oktober 1878
Om du vill använda konstverket som källa eller använda det i något annat sammanhang ska du ange konstnär och år. Du ska också alltid ange var originalkonstverket finns. Om du använder beskrivningen av konstverket som källa ska du skriva ut url-länken i adressfältet och datumet då du hämtade informationen. Exempel: https://stockholmskallan.stockholm.se/post/4717 Hämtad 2023-06-12.
Konstnär
Meijer, Mauritz, Hodell, Frans (1840-1890), Thelin, Bertram
Skapad
6 oktober 1878
Utgiven av
Som förläggare står Wahlbom, Gustaf (1824-1876), trots att han var död. Hans änka Wahlbom, Hilda drev tidningen i sin döde makes namn
Objekt-ID
Utbildningsförvaltningen
-
Om du har frågor om konstverket ska du kontakta det museum, arkiv eller bibliotek som har originalet. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.
Utbildningsförvaltningen
Materialet omfattas inte av någon känd upphovsrätt.
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad