Ett uppslag ur Brännkyrka församlings dödbok år 1789. Dödsorsakerna finns antecknade i en av mittenkolumnerna. Notera till exempel flera fall av rödsot i juli och augusti. Rödsot var en mycket smittsam magsjukdom som ofta ledde till döden. Två av de barn som dog av rödsot sommaren 1789 var barn till Märta Helena Reenstierna (även känd som Årstafrun) och hennes make Christian Henrik von Schnell. 1. Adolf Fredrik von Schnell blev 8 år gammal och avled i rödsot den 26 juli 1789. 2. Fredrika Christiana von Schnell blev 5 år gammal och avled i rödsot den 12 juli 1789. Så här står det på Smittskyddsinstitutets webbplats om rödsot (shigellainfektion, bacillär dysenteri): "Sjukdomen debuterar vanligen med måttlig feber och diarré. Buksmärtor är ofta ett påtagligt symtom. Avföringen blir inte sällan slemmig och blodtillblandad. Vätskeförlusterna kan bli stora, speciellt hos barn och äldre personer. Komplikationer kan ses, framför allt i form av ledbesvär. Behandling med antibiotika ges ofta, såväl för att minska sjukdomssymtomen som för att minska smittspridning. Diagnos ställs genom att bakterierna påvisas i avföring. Metoden är osäker då bakterierna lätt dör under provets transporttid till laboratoriet." Läs mer på Smittskyddsinstitutets webbplats under rubriken Externa länkar längst ner på den här sidan.
Rödsoten drabbar Årsta gård sommaren 1789
Om du använder en text som källa ska du alltid ange vem som skrivit texten. Om det är en arkivhandling ska du ange var (i vilket arkiv) originaltexten finns. Om det är en bok eller artikel ska du ange utgivare och år om informationen finns tillgänglig.
Författare
-
Skapad
1789
Utgiven av
-
Objekt-ID
Stockholms stadsarkiv
SE/SSA/0003/Brännkyrka församling/C I : 1/Dödbok 1789, s v64
Har du frågor om texten ska du kontakta det arkiv, museum eller bibliotek där originaltexten finns. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.
Stockholms stadsarkiv
CC-BY
Du får använda materialet fritt om du anger upphov (fotograf, författare, konstnär). Mer om Creative Commons licenser
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Externa länkar
Uppdaterad