I Rådhuset träffades stadens styrelse, där dömdes i brott- och tvistemål och där fanns även ett häkte. Huset revs 1768 för att ge plats åt Börshuset som stod klart ett drygt decennium senare. Rådet hade flyttat till Bondeska Palatset redan 1732. Längst till vänster syns skampålen med Koppar-Matte, som idag finns att se på Stockholms Stadsmuseum.
Teckningen av det gamla Rådhuset är tagen ur Sveriges hufvudstad skildrad med anledning af allmänna konst- och industriutställningen 1897. D. 2. - 1897. Boken är tillgänglig via länken nedan. Där kan du läsa mer om Rådhuset.
Stortorget i Stockholm med gamla Rådhusbyggnaden innan dess afrifning 1768
Om du vill använda konstverket som källa eller använda det i något annat sammanhang ska du ange konstnär och år. Du ska också alltid ange var originalkonstverket finns. Om du använder beskrivningen av konstverket som källa ska du skriva ut url-länken i adressfältet och datumet då du hämtade informationen. Exempel: https://stockholmskallan.stockholm.se/post/4717 Hämtad 2023-06-12.
Konstnär
Eric Palmstedt, eventuellt en handgjord kopia av hans original som finns på Kungliga Biblioteket
Skapad
-
Utgiven av
E. W. Dahlgren (till boken bilden är tagen ur)
Objekt-ID
Stadsmuseet i Stockholm
-
Om du har frågor om konstverket ska du kontakta det museum, arkiv eller bibliotek som har originalet. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.
Stadsmuseet i Stockholm
CC-BY
Du får använda materialet fritt om du anger upphov (fotograf, författare, konstnär). Mer om Creative Commons licenser
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad