Hur såg Stockholms hälso- och sjukvård ut under slutet av 1800-talet? I boken Stockholm : Sveriges hufvudstad skildrad med anledning af allmänna konst- och industriutställningen 1897 finns ett kapitel om tidens hälso- och sjukvårdssituation. Här kan man läsa om stadens läkare, sjukhus, dödsorsaker och mycket mer – för att inte glömma köttbesiktningsbyråerna och Stockholms mjölkkommission. Tänk på att det här inte är en historiebok - det är en bok från 1897 som beskriver samtiden. När historien beskrivs i boken gäller det en tid före 1800-talets slut. En hel del fina foton och teckningar ingår i kapitlet. 101 sidor. Innehåll 1. Historisk öfverblick. 2. Kommunens hälso- och sjukvårdsanordningar. (Hälsopolisen, Köttbesikningsbyråerna, Vaccinationsväsendet, Förlossningshjälp, Sinnessjukas vård m.m.) 3. Af kommunen oberoende hälso- och sjukvård i Stockholm. (Medicinalpersonalen, Hygieniska museet, Stockholms mjölkkommission, Badanstalter, Apoteksväsendet, Sjukkassor m.m.) 4. Beskrifning öfver sjukhus och vårdanstalter (Serafimerlasarettet, Sabbatsbergs sjukhus m.m.) 5. Om allmänna hälsotillståndet i Stockholm. (Uppgifter om bl.a. antal födda och döda, sjukdomar och dödsorsaker.)
Utdrag ur Stockholm : Sveriges hufvudstad skildrad med anledning af allmänna konst- och industriutställningen 1897. D. 1. - 1897. - S. 477-568
Stockholms hälso- och sjukvård / Klas Linroth
Om du använder en text som källa ska du alltid ange vem som skrivit texten. Om det är en arkivhandling ska du ange var (i vilket arkiv) originaltexten finns. Om det är en bok eller artikel ska du ange utgivare och år om informationen finns tillgänglig.
Författare
Linroth, Klas (1848-1926 )
Skapad
1897
Utgiven av
E. W. Dahlgren
Objekt-ID
Stockholms stadsarkiv
-
Har du frågor om texten ska du kontakta det arkiv, museum eller bibliotek där originaltexten finns. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.
Stockholms stadsarkiv
CC-BY
Du får använda materialet fritt om du anger upphov (fotograf, författare, konstnär). Mer om Creative Commons licenser
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad