Material: trä, vitmetall
Mått: höjd 740 mm, diameter 340 mm
Brännvinsbehållare av trä som svartmålats med gul ådring. Den urnformade behållaren står på en rektangulär platta, har två handtag och ett runt lock med profilerad knopp. På utsidan fyra tappkranar av vitmetall med vred av svärtat trä. Inuti har den fyra fack för olika brännvinssorter, placerade runt ett cylinderformat mittrör, alla av bleckplåt.
Behållaren, med smeknamnet "Fritz", har använts på Fjäderholmarnas restaurang under senare delen av 1800-talet och början av 1900-talet.
På ön Stora Fjäderholmen fanns i slutet av 1800-talet ett utkikstorn som byggdes om till restaurang med plats för hela 550 personer samtidigt. Den fick namnet ”Grand Restaurant Bellevue”, men kallades i dagligt tal för ”Fjäderholmarnas restaurang”. Restaurangen revs i juli 1940. 1982 överfördes Fjäderholmarna till Kungliga Djurgårdens förvaltning, vilka efter renoveringar kunde öppna Stora Fjäderholmarna med bl.a. restauranger, museum och en gästhamn.
En rolig anekdot är det stora ”brännvinskriget” som i slutet av 1870-talet rasade mellan Utskänkningsbolaget och brännvinstillverkaren L O Smith. Smith lockade köpare genom att erbjuda fri resa för passagerare till Fjäderholmarna med uppvärmda båtar som avgick minst två gånger i timmen. Ombord såldes brännvin och under en niomånadersperiod lär han ha sålt över en miljon liter av sitt renade brännvin.
Tillhör Stockholms stadsmuseums samlingar.
Gåva 1941 från en källarmästare bosatt och verksam i Stockholm.
Foto: Maria Magnusson, SSM
Brännvinsbehållare från Fjäderholmarnas restaurang
Om du vill använda föremålsbilden ska du ange var originalföremålet finns och fotograf (om det finns angivet). Om du använder beskrivningen av föremålet som källa ska du skriva ut url-länken i adressfältet och datumet då du hämtade informationen. Exempel: https://www.stockholmskallan.se/Soksida/Post/10098 Hämtad 2023-06-12
Tillverkare
-
Skapad
1870 - 1918
Utgiven av
-
Objekt-ID
Stadsmuseet i Stockholm
Inventarienummer SSM 5352
Om du har frågor om föremålet ska du kontakta det museum där föremålet finns. Ange länken till föremålets sida i Stockholmskällan så är det lättare för museet att hjälpa dig.
Stadsmuseet i Stockholm
CC-BY
Du får använda materialet fritt om du anger upphov (fotograf, författare, konstnär). Mer om Creative Commons licenser
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad