Tryckta föredrag av Karolina Widerström och Kerstin Hesselgren
Text
Författare: Widerström, Karolina (1856-1949). Stockholms stadsarkiv

Två föredrag av Karolina Widerström och Kerstin Hesselgren

I broschyren med två tryckta föredrag beskrivs bostadsfrågan av läkaren Karolina Widerström och ”Hygieniska önskemål” av politikern Kerstin Hesselgren. Föredragen hölls som inledning till en diskussion om kommunala frågor som ordnades av Föreningen för kvinnans politiska rösträtt den 29 februari 1904.

För läkaren Karolina Widerström var bostadsfrågan mycket viktig och hon beskriver vikten av bra bostäder åt alla, och att det var samhällets skyldighet att ordna detta. Speciellt, menade hon, fanns det ett behov av små billiga lägenheter.

”Min hälsa, min arbetsduglighet och min trefnad afhänga i väsentlig mån af hvar jag förlägger min bostad, hur jag bygger den och hur jag inreder den. Det är därför en viktig angelägenhet för var och en att skaffa sig en ändamålsenlig bostad, liksom ock människokärleken fordrar att man unnar sin nästa en dylik och vid behof förhjälper henne därtill.”

Karolina Widerström var den första kvinnliga läkaren i Sverige. Hon tog sin läkarexamen 1888 och specialiserade sig på kvinnors hälsa och gynekologi. Widerström skrev även flera böcker och artiklar, bland annat artikeln ”Om menstruationen och dess hygien” och boken ”Kvinnohygien”. Hon var också starkt politiskt engagerad och arbetade mycket aktivt för kvinnlig rösträtt.

Det andra föredraget i broschyren är skrivet av Kerstin Hesselgren och har titeln "Hygieniska önskemål". Här skriver hon bland annat om den ohygieniska torghandeln med kött.

”Jag har själf stått och sett hur kött, som varit så angripet att det tydligt synts utanpå, tvättas under pumpen på torget – naturligtvis för att sedan säljas, kanske i mörkret på kvällen då den fattiga arbetarhustrun gör sina uppköp för att få dem några öre billigare, eller kanske för att malas och säljas som köttfärs.”

Kerstin Hesselgren var politiker och den första kvinnan som valdes in i Riksdagens första kammare. Hon kämpade för kvinnors rättigheter och var med och startade den kvinnliga medborgarskolan vid Fogelstad.

 

 

 

 

 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad