Text
Författare: Tyra Nyström, f. Degermark (1875-1842). Stockholms stadsarkiv

"Hur mår dom små söta tårna?" - brev från Tyra Degermark, 31, till Anton Nyström, 64, 14 maj 1906

1905 hade Tyra Degermark inlett ett kärleksförhållande med den kände läkaren, folkbildaren och sexualupplysaren Anton Nyström. Dr Nyström var då fortfarande gift med 67-årige Louise Nyström, född Hamilton. Det är oklart hur öppna Degermark och Anton Nyström var med sitt kärleksförhållande. De gifte sig dock strax efter att Louise och Anton skiljt sig 1907 och levde sedan ihop tills Anton Nyström avled 1931. Tyra och Anton Nyström ligger begravda tillsammans på Norra begravningsplatsen.

Det här är det enda maskinskrivna brevet från Tyra Nyström/Degermark som bevarats i Anton Nyströms samling på Stadsarkivet. I nästa brev från Tyra framgår att Anton inte gillat att få ett så personligt brev skrivet på maskin. Brevet är fullt av kärleksbetygelser som t. ex:

”Har du tagit med dig halsduken? Hur mår dom små söta tårna? Och min söta näsvingar, som jag är så kär i, och som jag ville bita i af bara kärlek, men jag skulle bita så fint, att det inte gjorde ondt säg? (Sådana här galenskapet ha’ väl aldrig varit skrifna på den här maskinen.)”

Tyra arbetar som sekreterare för den berömde författaren Carl David af Wirsén:

”Jag har skrifvit på maskin hela dagen åt Carl David, som varit här nu igen, märkvärdigt nog, och nu är jag så öm i fingrarne. C.D. verkar gammal, möglig och förlegad vid sidan af de mera fritt tänkande akademi-ledamöterna, och han ser så argsint och högfärdig ut, där han går omkring med sin själftillverkade gloria af dygd och sentimental gudlighet.”

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad